SGK’dan Yararlanarak Nasıl İşitme Cihazı Alabilirim?
Sgk’dan yararlanarak nasıl işitme cihazı alabilirim?
SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) ödemesi yetişkin hastalar için çalışanlarda 810 TL, emeklilerde 1012.50 TL’ dir. Sgk ilk etapta bir kulaktaki işitme cihazı için ödeme yapmaktadır. Bu ödeme işitme merkezlerine yapılmaktadır. Örnek vermek gerekirse 2000 TL bir cihaz aldınız; emekliyseniz 1012.50 tl’sini devlet karşılar. 987,50 tl size ödeme kalır. İkinci kulağa işitme cihazı ödemesi alabilmek için 6 ay sonra tekrar başvuru yapmak gerekmektedir.
İşitme kayıplı kişi Devlet Hastaneleri veya Üniversite Hastanelerinin Kulak Burun Boğaz bölümlerine muayene için gitmelidir. Bu muayene esnasında KBB hekimine işitme problemi olduğunu söylemelidir. Kulak anatomisinin hekim tarafından muayenesinin ardından KBB hekimi gerekli gördüğü hastalarda işitme testi isteyecektir. İşitme testinden sonra işitme cihazı raporu ve reçetesi yazılmaktadır. Raporların geçerlilik süresi 2 ay, reçetelerin geçerlilik süresi 10 iş günüdür.
İşitme Cihazı Sgk Ödemelerinin yaş gruplarına göre dağılımı
- 18 yaş ve üzeri hastalarda çalışan ise 810, emekli ise 1012.5 TL
- 0-4 yaş arası : Velisi çalışan ise 1458 TL, emekli ise 1640.25 TL
- 5-12 yaş arası: Velisi çalışan ise 1296 TL, emekli ise 1458 TL
- 13- 18 yaş arası: Velisi çalışan ise 1215 TL, emekli ise 1366.87 TL
18 yaş altı çocuklar için her iki işitme cihazı için ödeme alınabilmektedir. Hastaneden verilen raporun çift kulak için yazılmış olması gerekmektedir. 18 yaş üstü yetişkinlerde işitme cihazı raporu önce bir kulak için verilir, 6 ay sonra işitme cihazının faydası kanıtlandıktan sonra ikinci işitme cihazı için rapor çıkarılıp ödeme alınır. İkinci işitme cihazı için raporun üniversitelerin Eğitim ve Araştırma Hastaneleri tarafından verilmesi gerekmektedir. Yetişkinlerde ikinci kulak için bu rapor verilirken kişinin ilk aldığı işitme cihazından fayda gördüğünün anlaşılması için Serbest Alan Testi istenmektedir. Daha önceden bir kulağına sgk ödemesiyle cihaz alan kişinin aynı kulağına Sgk ödemesinden yararlanarak cihaz alabilmesi için 5 yıl geçmesi gerekmektedir.
İşitme Cihazı Rapor ve Reçete geçerlilik süresi
Odyolojik değerlendirme sonuçlarının KBB hekimine tekrar götürülmesinin ardından KBB hekimi hastanın işitme kaybı belirtilen oranlar ve üzerindeyse hastayı rapor vermeye uygun görüp rapor sürecini başlatmaktadır. Raporda en az 1 KBB hekiminin imzası olup raporlarda 3 hekim imzası bulunmaktadır. Rapor çıktıktan sonra KBB hekimi tarafından hastanın işitme kaybı türü ve kullanması gerektiği cihazın özelliklerini içeren reçete yazılmaktadır.
İşitme kayıplı kişi elinde hastaneden almış olduğu raporlar işitme merkezlerine gidip işitme cihazını satın alabilir. Cihaz satın alındıktan sonra rapor, reçete, cihazın uygunluğuna dair işitme merkezinin hazırlayacağı evraklar SGK’ ya işitme merkezi tarafından teslim edilir. Raporların geçerlilik süresi 2 ay, reçetelerin geçerlilik süresi 10 iş günüdür.
İşitme Testi ve Rapora Uygunluk
Hastanenin Odyoloji Bölümünde saf ses hava ve kemik yolu işitme eşikleri ortalamaları, konuşmayı anlama skoru, rahatsız edici ses yüksekliği, KBB hekimi gerekli gördü ise kulak içi basıncı (tympano) testleri yapılacaktır. Yapılan testler sonucunda, saf ses hava yolu işitme eşiklerinin 500Hz,1000Hz, 2000Hz, 4000Hz frekanslarındaki değerlerin ortalaması alınacaktır. Bu ortalama bir kulakta en az 30 dB, diğer kulakta en az 30 dB olduğu takdirde kişi işitme cihazı için SGK ödemesi almaya uygun olmaktadır. İşitme kaybının her iki kulakta da bulunması gerekmektedir. Raporların e rapor olarak düzenlenmesi ve reçete e reçete değil ise e reçete düzenlenememiştir kaşesi basılı oulp doktor imza kaşe yapmış olmalıdır.
İşitme Cihazı Geri Ödemesinin Hesaba Yatması
Evraklarda eksiklik olmaması durumunda SGK’ya teslimden itibaren 1- 3 ay içerisinde yukarıda belirtilen yaşa bağlı tutarlar işitme merkezlerine yatırılır. Detaylı bilgi ve işitme testinizin rapora uygun olup olmadığı hakkındaki sorularınız için Çapa Pediatri İşitme Cihazları olarak her zaman sizlere yardımcı olmaya hazırız.